Franța cere monitorizarea telefoanelor cetățenilor europeni. Israelul a oprit aceste monitorizări.

Franța a devenit prima țară din lume care a apelat în mod deschis la giganții tech din Silicon Valley pentru a elimina agreement-ul privind protecția datelor și a vieții private în timpul pandemiei de coronavirus, pentru a introduce o „soluție de sănătate publică europeană suverană” care să urmărească, permanent, deplasările cetățenilor.

Guvernul francez își propune să prezinte o aplicație de urmărire a contacților oamenilor până pe 11 mai, când vor începe să relaxeze măsurile naționale de carantinare care au fost introduse în martie. În prezent, sistemul de operare Apple ar împiedica o astfel de abordare, deoarece funcția sa Bluetooth interzice urmărirea constantă. Franța susține că această protecție a vieții private ar împiedica guvernul să dezvolte aplicația sa de urmărire a contacților și cere renunțarea la această protecție. Uniunea Europeană a susținut că aplicațiile de urmărire a contactelor ar trebui să fie voluntare, să protejeze confidențialitatea individuală și să fie eliminate după ce restricțiile pandemice sunt ridicate.

Cu toate acestea, un grup de aproape 300 de experți în protecția datelor și a dreptului la viață intimă avertizează că aplicațiile ar putea fi utilizate pentru a introduce o stare de supraveghere permanentă.

„Unele dintre propunerile bazate pe Bluetooth respectă dreptul persoanelor private la confidențialitate, în timp ce altele ar permite o formă de supraveghere a guvernului, sau a sectorului privat, care ar împiedica catastrofal încrederea și acceptarea unei astfel de aplicații de către societate în general”, a adăugat grupul.

La polul opus, Israelul nu mai folosește urmărirea telefonului pentru a pune în aplicare carantina națională. Supraveghetorii cred că intruziunea vieții private depășește beneficiile. Utilizarea de către Israel a tehnologiei de urmărire a telefonului pentru a urmări pacienții cu COVID-19 s-a încheiat parțial.

O comisie parlamentară de supraveghere a oprit utilizarea urmăririi pentru a pune în aplicare carantina după ce au fost apărut mari probleme legate de confidențialitate și intruziunea în viața intimă a cetățenilor. Tehnologia de monitorizare a telefonului nu ajută prea mult atunci când poliția efectuează deja vizite la pacienții COVID-19 pentru a se asigura că respectă regulile.

Țara folosește în continuare tehnologie de la agenția națională de securitate Shin Bet pentru urmărirea contacților. Poate cartografia atât mișcările anterioare ale persoanelor infectate, cât și pe ale altor persoane care s-ar fi putut apropia prea mult. Această tehnologie este puternic contestată de societatea civilă.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: