Bisericile din California îl dau în judecată pe guvernator pentru că a interzis participarea la slujbele de Paște

Trei biserici din sudul Californiei l-au dat în judecată luni pe guvernatorul democrat al Californiei, Gavin Newsom, susținând că ordinele de distanțare socială ale statului încalca primul amendament din Constitutia SUA, adica libertatea religiei și a adunării.

Procesul a fost înaintat în instanța federală a districtului central din California și, de asemenea, avocatului general al statului, Xavier Becerra și oficialii din județele San Bernardino și Riverside. Aceasta plangere penala încearcă să blocheze ordinul de izolare la domiciliu al guvernatorului Newsom, care nu exonerează casele de cult ca infrastructură „esențială” și interzice adunările de grup, potrivit Associated Press.

James Moffatt, pastor senior la Church Unlimited și reclamant în procesul intentat, a fost amendat cu 1.000 de dolari pentru că a ținut slujba bisericeasca in Duminica Ramurilor de Palmier a Pătimirii Domnului, în Riverside County.

Moffatt sustine că “Scriptura îi poruncește ca pastor să pună mâna pe oameni și să se roage pentru ei, asta include bolnavii” si de asemenea, că “Scriptura i cere să boteze persoane, lucru care nu poate fi făcut online.”

Bisericile susțin că ordinele de izolare la domiciliu date de autoritatile locale sunt prea vagi și că distanțarea socială poate fi practicată în mediul religios, în același mod ca in magazinele alimentare și alte afaceri esențiale, care au voie să rămână deschise.

„Statul nu are voie să dicteze metoda de închinare a credincioșilor”, a declarat Harmeet K. Dhillon, directorul executiv al Centrului pentru Libertatea Americană, o organizație non-guvernamentala din California, care a depus procesul, potrivit Associated Press.

„Dacă un californian este capabil să meargă la Costco, sau la magazinul local de marijuana, sau la magazinul de băuturi și să cumpere mărfuri într-un mod responsabil, distanțat social, atunci trebuie să i se permită să-și exerseze credința folosind aceleași precauții!”, a concluzionat Dhillon.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: