Se poate deschide drumul terorismului în România?

Bombardamentul a avut loc luni în Kabul, Afganistan, într-un complex populat, în principal, cu cetățeni străini, civili.  Au murit cel puțin 16 civili, alți 119 sunt în stare gravă. Cei 5 atacatori talibani au fost împușcați de către forțele de ordine și 400 de cetățeni străini au fost salvați. Ei au folosit un tractor încărcat cu explozibil.  Mă întreb cum poate trece de filtrele de securitate și intră în oraș un TRACTOR plin de explozibili. Odată ce s-a produs explozia, doi dintre atacatori au intrat în complexul rezidențial și au deschis focul la întâmplare.

EDjc5neXYAESs53.jpg

Halucinant este că asta s-a întâmplat la doar câteva ore după ce un reprezentant al Statelor Unite a spus că a ajuns la un acord de pace „de principiu” cu talibanii. Talibanii și-au asumat responsabilitatea atacului terorist, pe fondul unor negocieri de pace cu SUA, spunând că acest atac le-a oferit o „poziție puternică” pentru a negocia.

EDfPYjEXsAEWPet

Acesta este al treilea atac al talibanilor în ultimele trei zile în Kabul, dar este cu atât mai grav întrucât acest atac a vizat un obiectiv diplomatic. Atacul împotriva ambasadei României la Kabul, moartea diplomatului român, au implicații grave pentru țara noastră și pentru forțele noastre detașate în Afghanistan. Totodată, având în vedere contextul și “motivul” pentru care talibanii au făcut acest atentat, este un mesaj transmis direct către partenerul nostru strategic. Un atac similar, în același complex, a avut loc în ianuarie, tot în timpul discuțiilor dintre SUA și talibani.

Tot în contextul politic, acest atac asupra misiunii diplomatice române în Kabul are loc  înainte de alegerile prezidențiale din Afganistan, care urmează  aibă loc pe 28 septembrie.

SUA, Marea Britanie, NATO și alți diplomați au condamnat aseară atentatul talibanilor, dar niciunul dintre ei nu a menționat „talibanii” în mesajele lor, deși responsabilitatea exploziei a fost asumată deja de ei.

Pe de o parte avem tot felul de acorduri semnate, pe de cealaltă parte, avem atentate și, la mijloc, pică oameni nevinovați. A fost ambasada Romaniei o tinta aleasa in mod aleatoriu? Sau a fost un mesaj, atat pentru Romania, cat si pentru SUA?

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: